Vuodenajat vaikuttavat pyörän säilytykseen

Polkupyörä on kätevä, nopea ja ekologinen keino liikkua paikasta toiseen. Kauppaan ja mahdollisesti töihinkin kannattaa ajaa auton sijaan pyörällä. Jotta saisit mahdollisimman pitkään iloa pyörästäsi, kannattaa sitä kohdella mahdollisimman hyvin. Ei siis ole täysin samantekevää, miten ja missä pyörääsi säilytät. Säilytyspaikka kannattaa myös suhteuttaa sääolosuhteisiin. Kesällä ja talvella polkupyörää voi säilyttää hyvinkin eri tavoin. Myös asumisratkaisut vaikuttavat siihen, missä pyörää voi ja kannattaa säilyttää. Polkupyörän säilyttäminen vaikuttaa paitsi pyörän kuntoon myös sen riskiin päätyä vorojen käsiin. Esimerkiksi pyörän säilyttäminen lukitsemattomana oman talon etupihalla houkuttelee pyörävarkaita varmasti magneetin lailla. Myös bussipysäkille kumolleen jätetty pyörä saattaa löytää nopeasti uuden omistajan. Mieti siis tarkkaan, miten ja missä säilytät pyörääsi.

Polkupyörän säilytys kesällä

Kesä on pyöräilijän kulta-aikaa. Tiet ovat kuivat ja siistit, lämpöä ja aurinkoa riittää eikä pyörällä tarvitse liukastella jäällä tai sepelillä. Myös pyörien säilytys on kesällä helpompaa kuin talvella, sillä sääolosuhteet eivät pääse vahingoittamaan pyörää. Pyörää voikin säilyttää kesäisin huoletta ulkona. Jos asut omakotitalossa, on suositeltavaa viedä polkupyörä takapihalle tai muuten vain säilöön niin, ettei sitä näe kadulta. Pyörä kannattaa myös aina lukita, vaikka sitä säilyttäisikin piilossa omalla pihalla. Valitettavasti pyörävarkaat ovat röyhkeitä, ja näkösällä olevat polkupyörät katoavat usein yön selkään myös hiljaisilta omakotialueilta. Säilytä pyörä siis piilossa uteliaiden katseilta. Sateen varalta on myös hyvä, jos pyörä on jonkin katoksen alla.

post2aKerrostalossa tai rivitalossa asuvalla pyörän säilytykseen on usein vähemmän vaihtoehtoja. Pyörät on säilytettävä niille varatuilla paikoilla taloyhtiössä. Lähes jokaisen kerrostalon pihalta löytyy pyöräteline, jossa polkupyörää voi säilyttää. Usein pyöriä on telineessä useita, eivätkä varkaat välttämättä uskalla käydä niitä viemässä. Lisäksi monessa taloyhtiössä on myös kameravalvonta, jonka avulla rosvot voidaan saada tarpeen vaatiessa kiinni. Pyörä kannattaa kuitenkin ehdottomasti lukita kiinni telineeseen, jos sen haluaa jättää ulos pyörätelineeseen. Toinen vaihtoehto on viedä se säilöön ulkoiluvälinevarastoon, joka löytyy useimmista kerrostaloista. Rivitaloasukkaat voivat toki valita säilyttää pyöräänsä myös omalla pihalla. Tässä pätevät samat säännöt kuin omakotitalossa. Älä jätä pyörääsi näkösälle varkaita houkuttelemaan, vaan vie se vaikka piiloon takapihalle.

Pyörän säilytys talvella

Suurin osa ihmisistä jättää pyöräilyn tauolle lumisen ja liukkaan talven ajaksi. Pyöräily 20 asteen pakkasessa ei ole nautinnollista, sillä jäinen viima tuntuu kasvoilla ikävältä. Tien päälle ei voi myöskään lähteä ilman tarpeeksi pitäviä ja paksuja talvirenkaita. Ohutrenkainen maantiepyörä tuskin sopii talviajoon lainkaan. Jäätyminen ei tee hyvää myöskään polkupyörän osille. Siksi pyörä kannattaa viedä talvisäilöön sisätiloihin. Autotalli tai ulkovarasto on hyvä paikka pyörän säilytykseen. Kannattaa varmistaa, että autotallin tai varaston ovi lukitaan yöksi, ja pyörääkin kannattaa säilyttää lukittuna, vaikka kyse olisikin omakotitalosta. Pyörävarkaat saattavat yön pimeydessä viedä polkupyörän myös lukitsemattomasta ulkovarastosta. Siksi pyörän säilytyksen suhteen kannattaa olla mieluummin liian varovainen kuin varomaton.

post2bKerrostalossa pyöriä säilytetään yleensä täpötäysissä ulkoiluvälinevarastoissa. Ne ovat lukittuja ja monesti myös kameravalvottuja tiloja, mikä on varmasti hyvä asia. Huono puoli on se, että useimmissa taloyhtiöissä pyörävarasto on aina täynnä. Jos onnistut mahduttamaan pyöräsi varastoon ja pyörätelineeseen, hyvä. Muista lukita pyörä ja varaudu siihen, että keväällä joudut käyttämään hieman aikaa pyöräsi etsimiseen muiden pyörien joukosta. Riskinä on myös se, että muut vahingoittavat pyörääsi vahingossa etsiessään ja kaivaessaan omaa pyöräänsä esiin. Tavallinen peruspyörä kyllä selviää talvisäilöstä, mutta jos omistat erityisen arvokkaan tai jollakin tavalla erikoisen pyörän, kannattaa harkita sen säilyttämistä esimerkiksi omalla lasitetulla parvekkeella. Jos tilaa riittää, voi pyörän viedä myös häkkikellariin talvisäilöön.