Sähköpyörä voisi helpottaa monen työntekijän taakkaa

Sähköpyörät ovat polkupyöriä, joihin on yhdistetty pieni moottori. Moottorin voi aktivoida esimerkiksi ylämäissä helpottamaan ajoa. Erityisesti vanhemmat ja huonokuntoisemmat ihmiset hyötyvät sähköpyöristä, mutta niistä voi olla apua myös monenlaisissa töissä. Esimerkiksi erilaiset lähetit tai postinkantajat voivat hyötyä sähköpyöristä. Vaikka fyysinen liikunta onkin tietysti hyödyllistä, voi esimerkiksi ruokalähetin tai posteljoonin työssä fyysinen rasitus käydä liiankin suureksi. Sähköpyörä auttaa keventämään työstä aiheutuvaa rasitusta.

Sähköpyörästä apua pysäköintiongelmiin

post3aAutolla liikkuminen suurten kaupunkien keskustassa on usein epäkäytännöllistä. Parkkipaikan löytyminen ei ole helppoa ja harva työnantaja on halukas maksamaan kalliita pysäköintimaksuja. Esimerkiksi kodinhoitajien työ on sellaista, jossa työntekijä joutuu liikkumaan paikasta toiseen suhteellisen pienellä alueella. Sähköpyörällä kulkeminen onnistuu lähes yhtä hyvin kuin autolla, ainakin kesäaikaan. Esimerkiksi Tampereella kotihoito on ollut hankaluuksissa pysäköinninvalvonnan kanssa. Sähköpyörät ovat tarjonneet ainakin osittaisen ratkaisun ongelmaan.

Täysin sähköpyörät eivät voi kuitenkaan korvata autoja esimerkiksi kotihoidossa. Toisinaan potilaiden hoidossa tarvitaan tarvikkeita, joita ei voi kuljettaa pyörällä. Myös talvisaikaan hoitajien on mukavampi liikkua kohteesta toiseen autolla kuin pyörällä. Siksi olisikin toivottavaa, että pysäköintiongelmaan löydettäisiin myös muunlainen ratkaisu. Toki pyöräilyssäkin on omat puolensa. Sähköpyörällä kulkeminen on ekologista ja se tarjoaa hoitajille mahdollisuuden myös liikuntapätkiin ja raittiiseen ilmaan potilaiden välillä.

Sähköpyörä keventää fyysisen työn taakkaa

post3bAutojenkin aikakaudella on olemassa muutama ammatti, jossa pyörä on yhä autoa käytännöllisempi kulkupeli. Tällainen ammatti on esimerkiksi perinteinen posteljoonin ammatti. Postinkantajat pyöräilevät kaupungeissa päivittäin jopa kymmeniä kilometrejä ja työ on muutenkin hyvin kuormittavaa. Sähköpyörästä onkin hyvin apua työn kuormituksen vähentämisessä, sillä sen avulla polkeminen muuttuu kevyemmäksi. Esimerkiksi kaikki ylämäet voi polkea moottorin avulla. Täysin se ei silti pysty työn rankkuutta poistamaan.

Uudempi ammattikunta ovat etenkin suurten kaupunkien keskustoissa pyörillä liikkuvat ruokalähetit, jotka kuljettavat ruokaa ravintoloista suoraan asiakkaiden luokse. Työssä lyhyt toimitusaika on tärkeä, joten tahti ei saisi hyytyä pitkänkään työpäivän aikana, vaan jokaisen asiakkaan tulisi saada ruokansa niin nopeasti kuin mahdollista. Tällaisessa työssä sähköpyörästä voisi olla myös suurta apua nopeuden ylläpidossa. Lisäksi ruokalähetin työn kuormittavuutta saataisiin vähennettyä huomattavasti vaihtamalla tavallinen pyörä sähköpyörään.